Jinekolojik kanserlerden korunmak için her yıl en az bir kere muayene olunması ve gerekli taramaların yapılması gerekmektedir.
En sık rastlanan jinekolojik kanser, rahim ağzından kaynaklanan ve halk arasında rahim ağzı kanseri olarak adlandırılan “serviks” kanseridir. Bu kanser türü, PAP smear tarama testi ile çok erken dönemde tanımlanabilmektedir.
BELİRTİLER
Rahim Ağzı Kanserinde; cinsel ilişki sonrasında lekelenme tarzında vajinal kanama, adet miktarında ya da süresinde artış, kahverengi vajinal akıntı,
Rahim Kanserinde; menopoz öncesi ya da menopoz döneminde anormal vajinal kanamalar,
Yumurtalık Kanserinde; karın şişliği, ağrı, hazımsızlık, karın çevresinde artış, anormal vajinal kanama, en sık görülen belirtilerdir gibi şikayetler görülür.
Vulva Kanserinde; En sık görülen belirti kronik vajinal kaşıntı, vulvada ele gelen kitle, ağrı, kanama ve ülserler dir.
KORUNABİLİRMİYİZ?
Rahim ağzı kanserinden korunmak için cinsel yolla bulaşan HPV (human papilloma virüs) enfeksiyonundan korunma ön plana çıkmaktadır. Bir kadının HPV enfeksiyonu geçirme riski %80 lerde olup, enfeksiyon sıklıkla kendiliğinden geçer. Ancak diğer bir gerçek ise HPV rahim ağzı kanserlerinin %99 undan sorumlu olduğudur.
PAP smear testi ile yapılan takipler ve 9-45 yaşları arasında yapılacak olan HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden %75 in üzerine koruyuculuk sağlar.
TANI VE TEDAVİ
Jinekolojik muayene, kolposkopi, ultrasonik inceleme, doppler ultrason, tomografi, manyaetik rezonans görüntüleme yöntemleri ve kandaki tümör belirteçlerinden faydalanılır.
Tedavide cerrahi girişim en etkin yaklaşımdır. İlerlemiş hastalarda kemoterapi ve radyoterapi ilave edilebilir.
Kaynak:http://www.medlinehastaneleri.com/saglikli-bilgiler/kadin-sagligi/jinekolojik-kanserler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.