Glokom hastalığı klinik bir antitedir diyen Arık, " Glokom tanısı konulabilmesi için göz içi basıncının yükselerek görme alanında kayıplara neden olması gerekir.Glokom her yaşta görülebilir.Hastalık hiçbir belirti vermeyerek yavaş yavaş görme sinirini tahrip eder" dedi.
Bazı kişilerin risk altında olduğunu vurgulayan Arık, anne babasında glokom hastalığı nedeniyle görmesini kaybetmiş bireylerin bu hastalığa yakalanmaması için mutlaka göz hekimine başvurmalıdır diye konuştu.
İleri yaş, Diyabet, Yüksekmiyopi rahatsızlığı gibi riskli faktörlerin glokoma etki ettiğini söyleyen Op.Dr. Hayati Arık sözlerine şöyle devam etti; " Göz travmaları sonrası çeşitli nedenlere bağlı glokom gelişebilir.En önemli sorunlardan biriside katarakttır. Gözde oluşan katarakt operasyonla tedavi edilmezse glokomu tetikler.Glokom hastalarda hiç belirti vermez, sadece akut glokom dediğimiz ani glokom gözlerde bulanıklık ve ışık çakmasıyla kendini gösterir.Tahrip edilen göz sinirlerinin telafisi mümkün değildir.Erken tanı önemlidir. İhmal edilirse körlüğe kadar götürebilir.Zamanında tanı konulup tedavisi yapılan glokom hiçbir şekilde göz sağlığını bozmaz.Sağlık teknolojilerinin ilerlemesiyle çok etkili damlalar üretildi.Günde bir damla damlatılarak ömür boyu gözünüzü koruyabilirsiniz.Mevcut kullanılan damlalar göz tansiyonu düşürmez ise lazer tedavisinin yapılabileceğini" söyledi.
40 Yaşından Sonra Mutlaka Göz Hekimine Başvurmalı
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Hayati Arık," Diyabet ve Hipertansiyon hastası olan 40 yaş üzerindeki hastalar çok dikkat olmalıdır.Hastanemizin göz polikliniğine başvuran hastalarımız hangi şikayetle gelirse gelsin göz tansiyonları kayıt ederiz.Göz sinirlerini kontrol eder bir sorun varsa anında müdahale yapılır" dedi.
Kaynak:farabihastanesi.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.