Suçiçeği geçiren çocuklarda da bu hastalığın görüldüğünü söyleyen Özel Konya Farabi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Dilek Peker, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Varisella zoster virüsü normalde çocuklarda su çiçeğine sebep olan virüstür şeklinde konuşan Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Dilek Peker, normalde su çiçeği geçirdikten sonra bu virüsün sinirlerde saklı durduğunu ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabileceğini söyledi. Hastalığa sebep olan nedenleri aktaran Peker,"Vücudun zayıf düşme nedenleri arasında depresyon, stres, yaşlılık ve çeşitli hastalıklar tekrar nüksetmesine sebep olur.Normalde bir ağrıyla başlar.Bu sebeple de birçok hastalıkla karıştırılır.Bazen yanlışlıkla ameliyat olan hastalar olabilir.Göğsünde çıktığında kalp hastalığı olduğu zannedilen karnında çıktığında ise apandist olduğu zannedilen hastalarla karşılaşırız.Gençlerde ağrı biraz hafiftir, yaşlılarda çok şiddetli seyreder.Ağrıdan birkaç sonra döküntülüler çıkmaya başlar.Bu döküntülerin çıkması 2-3 haftayı bulabilir" diye konuştu.
Döküntüler Nasıl olur ?
Kırmızı bir zeminde içinde su dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Peker,"Bu kabarcıklar bir süre sonra siyahlaşıp kabuklanabilir. Bazen enfeksiyon kaparsa içerisi iltihaplı hale gelebilir.Kişiye göre değişir. Özelikle 50 yaş üzerindeki kişilerde risk daha yüksektir ve çok şiddetli geçer. Bazen iz bırakabilir lekesi kalabilir. Sırt, göğüs, karın, kalça, kol, bacak, boyun, baş ve yüz bölgeleri zona hastalığının etkilediği bölgelerdir. Zona şikayeti bu bölgeler arasında en çok göğüs ve başta görülür.Çocuk hastalarda immün durum yaşanırsa zonayı görürüz dedi.
Konya Farabi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Dilek Peker, kanser ve aidse hastalığı olan kişilerde zonanın sık görüldüğünü söyledi. Zona vücudun tekbir tarafını tutan, bir tarafta ilerlemeyen kuşak şeklinde görülür.Ama hastanın bağışıklığını düşürücü bir şey varsa tüm vücuduna yayılan olgular olur.Normalde zona tekrarlamaz ancak hastanın bağışıklığını düşüren herhangi bir durum varsa zona tekrarlayabileceğini dile getirdi.
Uzm.Dr. Dilek Peker, zona hastalığının tedavisinde önemli olan tedavinin erken dönemde başlamış olmasıdır. Eğer hastalığa müdahale edilmezse işitme kaybı, görme kaybı, yüz felci, kasların oynatılamaması, enfeksiyon gibi daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Özelikle ilk 72 saat içinde tedaviye başlanırsa daha az hasar bırakır dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.